grupa 1 – clematitele care nu necesita taiere ( nu necesitã nici un fel de tãiere, decît cea pentru corectarea formei. Tãierea se va face imediat dupã înflorire (dar nu mai tîrziu de iulie) ºi mai sus de 1 m de la sol. Din aceastã categorie fac parte clematitele care înfloresc primãvara devreme, pe crengile crescute în anul anterior).
grupa 2 – clematitele la care se indepareteaza varfurile uscate si se fac doar ajustari usoare ale formei (tãierea se face primãvara, în martie, la 1 - 1,5 m de la bazã la plantele mai mari de 3 ani. În primul an dupã plantare, tãierea se va face la o înãlþime de 25-30 cm iar în al doilea an la 65-75 cm. În general, din aceastã categorie fac parte hibrizii cu flori mari, care încep înflorirea în mai, pe crengile crescute în anul anterior).
grupa 3 – clematitele care se taie drastic la inceputul primaverii. (Varietãþile care înfloresc tîrziu ºi pe crengile crescute în anul curent se taie scurt, la 20 - 50 cm deasupra solului, respectiv deasupra celui de-al doilea sau celui de-al treilea nod. Tãierea se va efectua în martie. Indiferent de categoria din care fac parte, toate clematitele se taie la 30 cm în prima primãvarã de dupã plantare. Aceastã tãiere va reduce înflorirea în anul curent dar va stimula lãstãrirea la bazã ºi o creºtere viguroasã în anii urmãtori).
In prima luna februarie sau martie ce urmeaza plantarii (se poate intampla sa treaca aproape un an pana atunci), toate clematitele indiferent de grupa, se recomanda a fi tunse deasupra primei perechi de noduri. Nu se recomanda tunderea clematitelor toamna dupa inflorire. Odata tunse, imediat ce vremea e putin mai calda vor aparea mugurasi noi ce nu pot supravietui gerului iernii.
Multumesc pentru lamuriri Maryanne. Eu am una mov probabil primul model care a aparut la noi in tara si care iarna arata groaznic, o incalceala de liane uscate. Ai idee daca este din cele ce se tund sau nu ?
sa stii ca inca nu ma pricep prea bine la taiatul clematitelor. Inca studiez. Asta de care zici , am si eu, cred ca trebuie tunsa primavara, altfel de duce in sus f mult si face flori doar in varf. Eu asa am observat la a mea, de aceea, am mutat-o primavara trecuta si am marcotat-o . N-o mai las sa se duca in sus. Oricum, am doua din asta si experimentez.
am prins si eu dar, nu atat de spectaculoase ca in anul 2. Pai The President m-a lasat masca anul trecut. Primul an, asa si asa....vedem, important e ca le am.
Le-ai plantat deja afara sau mai astepti sa se incalzeasca? Eu am doua care au crescut deja la 1 m si le tin inca in ghiveci in casa. Vreau sa le scot afara si mie cam frica sa nu mai vina brume.
le-am plantat luni si ieri, azi mai am cateva dac vad ca ploua. Vad ca sunt f bine, le place afara. Chiar daca mai vin brume, nu patesc nimic, sunt rezistente.
toate celelalte pe care le vezi, le-am luat cu 15, dar Arabella 35. Sunt mult mai mari, si plantele si ghivecele. Maine le fac poze sa vezi diferenta dintre ele. Cand am vazut cat e de mare, am luat-o fara ezit. Nu-ti zic cum am tinut-o in brate pana acasa....
Sa te bucuri de ele si sa te incante cu cat mai multe flori. Am si eu o lista cu dorinte pe care as vrea sa le combin cu trandafiri cumparati in toanna dar nu sunt hotarat daca ar fi mai bine sa mai astept un an sa mai creasca trandafirii sau sa le cumpar de acum.
Pai acum eram chiar pe pagina clematitei, mai pregateam o lista:))))) pe majoritatea le combin cu trandafirii. Pe care nu combin cu trandafirii le combin intre ele, inca ma gandesc si fac planuri, pana trece frigul.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.